Jag kom
jag jamade
jag segrade

Den tid man man tillbringar med
katter är aldrig bortkastad

May Sarton

Klös och jam bland all tamhet...
 

Vår vardag
Jag och de åtta Russian Blue-flickorna Severina Valentina, Justina by Buddha, Clara Felicia, Isadora Gloria, Pavlina of Clara, Rebella by Pavlina, Unique Cinderella "Snövit", Windy of Rebella och de båda Russian Bluekillarna, Prinz (Prinsen) och Vertigo bor ute på landet i Herrljunga kommun, 3.5 mil från Alingsås. En strikt arbetsdelning råder i vår vardag. Matte ansvarar för allt arbete, planering och det praktiska medan kattflickorna och kattpojkarna värnar om tillvarons mer rofyllda och avspända sidor.
De tar det lugnt och gör bara det de trivs med, allt enligt katternas privilegium.

Från en till hela tio Russian Blue
Egentligen hade jag inte alls tänkt att bli upp-födare eller delta i kattutställningar. I mitt liv har det självfallet tidigare funnits många katter. För ett 20-tal år sedan förälskade jag mig i den panterlika elegansen, den silverskimrande pälsen och de smaragdgröna ögonen hos Russian Blue. En, bara en enda, Russian Blue skulle jag ha! Så, kom Katija in i mitt liv…

När jag, en snöig vinterdag , hämtade henne i Stockholm, var lyckan total och ömsesidig!
Idag härskar inte bara Katija utan även ytterligare nio Russian Blue i mitt hem. Sju av dem kommer från min egen uppfödning. I juni 2013 kom dessutom russian bluekillen Prinz - allas vår Prinsen - hem till oss från Danmark. I november 2014 flyttade rysskillen Vertigo från Finland hem till oss. Ett stort antal utställningar har det också blivit med åren. Ja, så det kan gå!

Vidare till uppfödning
Men, inte nog med det - fortsättning följde.
Katija blev stammoder till min uppfödning med stamnamnet S*Koroleva - det ryska ordet för drottning.

Är man en stolt och ädel Russian Blue så bör det avspeglas både i stamnamnet och i alla våra småryssars unika namn. Så numera botaniserar matte ofta bland ryska egennamn.

Sund uppfödning med småkatter bara när det passar katterna och matte. Rastypiska och sociala katter, småryssar som är efterlängtade av både mig och sina nya familjer och som är de tvåbentas hjärtevänner.

Detta är, enkelt uttryckt, mina grundtankar bakom uppfödningen.
Jag är diplomerad uppfödare inom kattförbundet SVERAK. Detta är en kvalitetssäkring på att uppfödningen sköts seriöst och grundas på breda och djupa kunskaper.

Hälsofrågor
Hälsofrågor och katternas hälsa är centralt för mig. Eftersom det nyligen upptäckts att ögonsjukdomen katarakt förekommer hos russian blue anser jag det som ännu viktigare att arbeta seriöst, ha goda och uppdaterade kunskaper om hälsofrågorna samt att vara noggrann vid parningar.
Ögonlysning är det enda sättet att upptäcka nedärvd katarakt och ögonlysningen måste göras av en specialist med rätt utrustning.
Alla mina katter är ögonlysta av landets främsta experter. Några av dem har även scannats fria från HCM (hjärtsjukdom). Framåt kommer jag alltid att ögonlysa mina katter före varje parning. Inte heller kommer någon av mina honor paras med en hane som inte har ögonlysts. Jag kommer dessutom att ögonlysa alla kattungar vid 8-10 veckors ålder, d v s innan de flyttar till sina nya familjer. Detta är den maximala hälsogarantin jag som uppfödare i dagsläget kan ge.

Det kattliga och evigt ofattliga
Jag lär mig nya livsvisdomar varje dag i
samvaron med mina kattflickor och kattpojkar. Det har även blivit en stor lycka och förmån att med jämna mellanrum få rå om en kull ljuvliga småryssar.


Livet med Russian Blue blir aldrig själlöst.
Katternas nyfikenhet, frihetliga sinne och
spinnande lugn är hemmets unika krydda. Vi människor planerar, jäktar och stressar - katten spinner tillvaron och betraktar lugnt världens gång!


Så, vad vore livet utan dessa ljuvliga, mytiska, självständiga, vackra fyrbenta varelser och otämjda vänner? Som poeten Elmer Diktonius avslutar sin dikt Katter:

"det lisa bringar när min tanke snuddar
vid dessa eldting bland all mänskotamhet,
vid dessa panterhudar i det nordiskt grå."

 


Allt jag behöver veta har jag lärt mig av min katt

Dogs think they´re Human Cats think they´re Gods

En katt ser inget skäl att ta
order från ett annat djur, även
om det står på två ben.

Sarah Thompson

 
 
Hem Uppfödningen Mina katter Födda kullar Russian Blue Kontakta mig På Gång